Cuvântul Decanului – 25 de ani de învăţământ juridic la Universitatea din Craiova (english version)

Cercel SevastianDemersurile de întemeiere a unei instituții universitare în inima Olteniei se încheiaseră în anul 1947 prin adoptarea legii care prevedea „înfiinţarea şi organizarea Universităţii din Craiova şi a Eforiei ei”. La rândul său, învățământul juridic devenea realitate prin înființarea unui program de studii universitare de drept în anul 1990, ceea ce aducea o schimbare notabilă a ofertei educaționale și a structurii organizatorice a universității.

Echipa Dreptului construită cu minuțiozitate a reuşit să demonstreze că idealul este în sine o realitate în devenire. Craiova este astăzi pe harta elitei învățământului superior juridic românesc. Suntem parte a Hexagonului Facultăților de Drept din România, publicăm cărți și articole în cele mai prestigioase edituri și reviste din țară, organizăm conferințe, simpozioane și sesiuni științifice naționale și internaționale, oferim studenților facilități moderne de studiu și susținem participarea lor la programe de specialitate pe plan național și european.

De curând, întreaga activitate a facultăţii se desfăşoară într-un sediu nou, care oferă condiţii excelente pentru educație: spaţii de învăţământ, bibliotecă, sală de judecată, sală de sport, birouri, Aula Magna, toate cu dotări pe măsura unui campus universitar european. Demararea acestui proiect ambițios de infrastructură universitară de către echipa coordonată de profesorul Dan Claudiu Dănișor este o dovadă a pasiunii juriştilor dedicați comunității academice, iar finalizarea sa este proba maturității și forței instituționale a facultății noastre și a Universității din Craiova.

Acum, la împlinirea unui sfert de veac în Cetatea Băniei, învățământul superior juridic oltenesc pregătește cea de a 22-a promoție de juriști. Evaluarea academică periodică ne îndreptățește să fim optimiști, iar bilanțul profesional al deciziei de la începutul anilor ’90 include numeroase repere semnificative.

Dimensiunea rezultatelor noastre este dată și de reușitele profesionale ale generațiilor de absolvenți, de forța destinului lor profesional și implicarea acestora în comunitate. Absolvenții noștri sunt astăzi în prima linie a profesiilor juridice, veritabili ambasadori ai facultății și ai dreptului românesc.

În Oltenia, instanțele judecătorești, parchetele, barourile de avocați, camerele notarilor și executorilor, departamentele juridice ale instituțiilor publice au în rândurile lor absolvenți craioveni în proporție covârșitoare, care uneori înseamnă întregul corp profesional. În Republica Moldova, începând cu generația Podului de Flori, ei sunt practicieni ai dreptului recunoscuți pentru profesionalismul lor. Perfectul simplu al raționamentului juridic studiat la Craiova este întâlnit în mai multe țări, precum Uruguay (reprezentanța Băncii Mondiale), Germania, Italia, Grecia, Franța (Curtea Internațională de Arbitraj din Paris), Belgia (Comisia Europeană - Direcţia Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri - GROW) şi în cadrul organismelor Uniunii Europene.

Am avut șansa să fiu student al Facultății de Drept a Universității din Craiova în prima sa promoție, iar acum am onoarea să ocup funcția de decan al facultății. Am șansa de a avea alături colegi de facultate și absolvenți ai facultății noastre, care sunt astăzi profesori recunoscuți în mediul academic. Avem privilegiul să ne fie alături profesorii noștri din perioada studenției, care au modelat generațiile de studenți juriști craioveni și cărora fiecare absolvent le este recunoscător pentru deschiderea drumului profesional.

Din experiența celor 25 de ani în amfiteatrele dreptului craiovean, ca student și ca membru al unui corp academic redutabil, voi aminti o singură lecție de viață: este o mare șansă profesională să faci parte dintr-o veritabilă echipă. Proiectele profesionale majore pot fi îndeplinite, mai ușor și mai bine, dacă sunt puse în operă de o echipă robustă, dacă energiile individuale sunt adunate și dau forţă unei echipe performante, iar munca în echipă este o șansă pentru fiecare membru și o binefacere pentru întreaga comunitate.

La nivel individual este uneori dificil să planifici viitorul, visele copilăriei pot fi uitate sau se transformă în regrete. Însă, împreună cu cei care ne împărtășesc valorile și aspirațiile profesionale putem transforma idealurile în realitate.

Vivat, crescat, floreat!

Sevastian Cercel
Decan