Miercuri, 13 aprilie 2016, Facultatea de Drept a organizat pentru studenții din anul I, specializarea drept, acțiunea Student la Parlamentul României, în scopul de a le oferi acestora posibilitatea de a vizita această instituție și de a vedea cum se desfășoară procedura legislativă și aparatul tehnic al celui mai înalt for legislativ al țării.

Acest eveniment tinde să devină o tradiție pentru studenții Facultății de Drept, pentru a răspunde cerinței de coordonare a cunoștințelor teoretice cu cele ale practicii juridice și ale instituțiilor politice.

Studenții care au fost prezenți anul acesta la Palatul Parlamentului sunt: Dinu Mihai Ionuț, Calotă Andreea, Cerăceanu Roberta, Bumbac Andreea, Dumitrescu Ana Maria, Anuța Oana, Crisia Mihnea, Turcu Ana Maria, Soare Raluca, Vancea Ioana, Triculescu Răzvan, Puenea Rodica, Rizea Cătălina, Zuleam Andreea, Roșiu Georgiana, Nicola Mihaela, Militaru Aurelia, Peicu Răzvan, Pleșea Carmen, Lozan Sandu, Năstase Cristian.

Această activitate extracurriculară le-a permis studenților să fie prezenți la ședința în plen a Camerei Deputaților, unde au putut să asiste la dezbaterile pe baza proiectelor de legi aflate pe ordinea de zi și să asiste la intervențiile iniațiatorilor acestor proiecte.

De asemenea, studenții au fost invitați în cadrul ședinței unui grup parlamentar și au putut să observe activitatea specifică a acestei structuri a Legislativului român.

Pentru vizita din acest an, invitația a fost făcută de către domnul deputat Liviu-Bogdan Ciucă, Președintele Comisiei Juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și domnul deputat Ciprian Nicolae Nica, Vicepreședintele Comisiei.

Studenților le-a fost oferită posibilitatea de a înțelege, în context aplicat, cunoștințele acumulate la disciplina Drept Constituțional și Instituții politice.

În acest sens, domnul Președinte i-a invitat pe studenți în sala de ședințe a Comisiei Juridice și le-a vorbit acestora despre modul în care se desfășoară activitatea specifică a acestei comisii permanente a Camerei Deputaților și despre atribuțiile pe care Comisia le are în cadrul procesului legislativ în domenii de activitate precum constituționalitatea proiectelor de lege și a proiectelor legislative, problemele de disciplină parlamentară, incompatibilități și imunități.

Domnul Președinte a subliniat importanța specializării experților care participă la desăvârșirea procesului de legiferare și i-a încurajat pe studenții Facultății de Drept să aibă în vedere și o carieră în cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului României.

Studenților le-au fost prezentate câteva date statistice despre volumul de activitate al acestei comisii, având cel mai încărcat rol dintre toate comisiile permanente ale Camerei Deputaților, urmată fiind de Comisia pentru buget, finanțe și banci.

De buna organizare a acestei activități dedicate studenților s-a ocupat domnul Decan al Facultății de Drept, prof. univ. dr. Sevastian Cercel și doamna prodecan, lect. univ. dr. Lavinia Stuparu.

Studenții au fost însoțiți în această vizită de lect. univ. dr. Mădălina Dănișor, lect. univ. dr. Adrian Ilie, conf. univ. dr. Tereza Danciu și lect. univ. dr. Simina Badea.