(english version)

iuris

Drumul vieţii mele s-a oprit […] în faţa şi înlăuntrul unei cetăţi aflate într-o altă cetate, într-o cetate academică – Universitatea din Craiova – aflată în sânul Cetăţii Banilor Olteni. […] De ce Universitatea din Craiova – dascăl şi, încă, cel mai longeviv? Pentru că m-a primit, prin concurs, în anul 1968, ca lector universitar, m-a integrat şi împreună cu ea am parcurs cele mai importante etape ale devenirii mele profesionale şi ştiinţifice. Universitatea din Craiova este cel mai longeviv dascăl al meu, pentru că ne-au legat fire, văzute sau nevăzute dar simţite, puternice şi astăzi după atâta vreme.

Profesor universitar doctor Ion Dogaru
Decan al Facultăţii de Drept din Craiova (1991-2004)

 

am

Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea, spunea Nelson Mandela. Ca orice armă, educația trebuie bine controlată și etic utilizată, căci altfel forța ei devine distructivă. Te poti opune întotdeauna armatelor, dar este mult mai greu să te opui oamenilor needucați ori îndoctrinați.

Noi, românii, am înțeles destul de târziu primul aspect al acestei realități. În consecință, universitățile românești au apărut târziu. Apoi, comunismul le-a pervertit în mare măsură, utilizându-le pentru îndoctrinare. Revoluția anticomunistă a găsit învățământul românesc într-o situație de armă utilizată pentru a schimba lumea, dar nu cum ne doream noi, ci cum dorea dogmatica anti-liberală.

În acest efort de a schimba omul prin îndoctrinare, învățământul superior juridic era în mod natural vârf de lance. Facultățile de drept fuseseră masacrate de comuniști, cel puțin în ceea ce privește baza ideologică și doctrina dreptului public. Privatiștii trăiau iluzia rezistenței, dar doctrina lor se reorientase către etatism ferm, chiar dacă mai puțin vizibil decât în cazul colegilor lor.

Revoluția anticomunistă găsea așadar facultățile de drept din România într-o fază avansată de destructurare simbolică. După 1989 a trebuit să refacem totul. Liberalismul ne era acum accesibil, dar realitatea este că juriștii români îl cunoșteau vag, ceea ce a dus la lungi ezitări și la păstrarea unor reflexe dobândite, care au creat un fel de somnambulism teoretic. În acest context, a reclădi o facultate existentă potrivit noului fundament filosofic al societății sau a crea una nouă erau două întreprinderi oarecum echivalente. Poate că din anumite puncte de vedere creația de la zero, desigur nu ex nihilo, a fost mai facilă.

La Craiova, profesorul Ion Dogaru a simțit această oportunitate, riscând construirea unei noi facultăți de drept, pe bazele unei universități care avea o oarecare tradiție, fiind ultima universitate românească creată înainte de instaurarea comunismului, într-un spațiu cultural recunoscut pentru pregnanța rațiunii practice, esențială juriștilor buni, Oltenia, și mizând pe existența în cadrul Universității a unei catedre de drept care oferea cunoștințele de bază în domeniu studenților economiști.

Corpul de profesori și cercetători ai acestei tinere structuri s-a format în același timp și cu aceeași vigoare cu care structurile mai vechi s-au reformat. După 25 de ani, diferențele s-au estompat. Impetuozitatea tinereții a concurat cu succes cu transmiterea tradiției academice. Colegii noștri din centrele universitare mai vechi ne-au sprijinit să compensăm defectele lipsei de maturitate și le mulțumim.

Acum trebuie să utilizăm împreună arma educației juridice pentru asigurarea libertății, nu pentru schimbarea lumii. Pare mai puțin măreț celor obișnuiți cu prevalența interesului general față de interesele noastre private, dar este doar un reflex condiționat de educația comunistă. Interesul este general doar pentru că este disponibil pentru toți și oricând, nu pentru că este superior libertății noastre. Înțelegerea acestui lucru trebuie să fie noul scop al educației juridice.

Facultatea de Drept a Universității din Craiova vrea să pășească ferm pe această cale și vă invită să construim împreună libertatea prin mijloacele justiției.

Profesor universitar doctor Dan Claudiu Dănişor
Rector al Universităţii din Craiova
Decan al Facultății de Drept din Craiova (2008-2012)