In perioada 18 – 19noiembrie 2021, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a desfăşurat evenimentul „Zilele Dreptului”, o activitate dedicată educaţiei juridice în şcoli, proiect important al Ministerului Justiţiei, la care Oltenia a aderat de la început.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Educației, prin fondul pentru situații speciale. Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a beneficiat, în acest demers, de un partener prestigios, Colegiul Național “Fratii Buzesti”, din Craiova, 50 de elevi din clasele IX-XII participând la trei sesiuni online de dezbateri moderate de practicieni ai dreptului.

Atelierele, desfășurate pe teme sensibile în societate, au fost coordonate de conf.univ.dr. Manuela Istrătoaie (DREPTUL DE PARTEA NOASTRĂ ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI), av.drd. Bogdan Mihailoiu (SĂ INVITĂM LEGEA ÎN GAȘCA NOASTRĂ) şi conf.univ.dr. Oana Ghiță (DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE PĂRINȚILOR FAȚĂ DE COPIII LOR MINORI ȘI MAJORI).

”Este, deja, în tradiția facultății ca studenții și cadrele didactice să participe la întâlniri cu liceeni și să le transmită informații juridice referitoare la diferite aspecte sensibile în societate. În contextul actual, a treia ediție a evenimentului ”Zilele Dreptului” s-a desfășurat în mediul on-line și a dorit să atragă atenția asupra implicațiilor juridice, pe care tinerii nu le pot cunoaște decât prin asigurarea unei educații juridice riguroase, prin familiarizarea adolescenților cu principalele reguli de conduită ce le guvernează acțiunile și inacțiunile în fiecare moment al vieții și prin conștientizarea faptului că respectul față de lege este o condiție esențială pentru siguranța și prosperitatea fiecărui individ. Totodată, s-au evidențiat corelațiile dintre drepturile și îndatoririle părintești, pe de o parte , și statutul copilului minor sau major, în raport cu acestea”, a precizat prof.univ.dr. Gabriel Olteanu, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. Elevii de la CN ”Fratii Buzesti” au apreciat ca fiind binevenit un astfel de proiect, printre liceeni.

Astfel, eleva Alecsia Cocheci, elevă în clasa a X-a, ne-a declarat: ”M-am simţit onorată că am avut şansa să particip la acest eveniment dedicat dreptului, să cunosc şi să comunic cu profesorii universitari şi cu specialişti ai dreptului, mai ales că, în viitor, îmi doresc o carieră în acest domeniu, de care sunt pasionată, încă din copilărie. Temele abordate au fost de mare importanţă pentru noi, timpul s-a scurs foarte repede şi am dobândit noi cunoştinţe, care mă vor ajuta enorm. Exemplele concrete prezentate, limbajul accesibil şi explicaţiile oferite ne-au ajutat să înţelegem aspecte complexe ale vieţii”.

Vezi Cuvântul Libertății