I. Cercul Științific Studențesc de Drept Constituțional a organizat un proces simulat în data de 19.04.2016, având ca obiect deciziile Curții Constituționale privind Legea educației naționale. Participanți au fost atât membrii Cercului cât și studenți din anul I.
Deciziile care au format obiectul procesului sunt:
1. Decizia Nr. 1.557 din 18 noiembrie 2009 asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii educației naționale, publicată în Monitorul Oficial nr. 40 din 19.01.2010.
2. Decizia Nr. 1.431 din 3 noiembrie 2010 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României și Guvern, formulată de Președintele Senatului, publicată în Monitorul Oficial nr. 758 din 12.11.2010.
3. Decizia Nr. 1.525 din 24 noiembrie 2010 asupra conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României, pe de o parte, și Parlamentul României alcătuit din Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial nr. 818 din 07.12.2010.
4. Decizia Nr. 1 din 4 ianuarie 2011 asupra sesizării de neconstituționalitate a Legii educației naționale, publicată în Monitorul Oficial nr. 135 din 23.02.2011.

 

II. Efectuarea unui stagiu de practică la Curtea Constituțională a României în perioada 19-25 septembrie 2016. La acest stagiu au participat studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova, fiind totodată și membri ai Cercului Științific Studențesc de Drept Constituțional. Aceștia au fost în număr de opt.

 Date stagiu de practică:
Partener de practică: Curtea Constituțională a României
Organizator de practică: Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova
Studenți practicanți: Tobă Dan-Alexandru-Adrian, anul II; Văleanu Marius-Alexandru, anul IV; Preda Alexandra-Maria, anul IV; Blanete Amelia-Florentina, anul II; Pleșea Carmen-Gabriela, anul II; Triculescu Răzvan-Tudor, anul II; Viziru George, anul II; Soare Raluca-Irina, anul II.
Tutore de practică: Prim-magistrat-asistent Marieta Safta
Cadru didactic responsabil cu activitatea de practică: Lect. univ. dr. Sonia Drăghici
Perioada: 19-25 septembrie 2016 (zilele lucrătoare)

Activitate desfășurată:
Principala activitate desfășurată de către studenții practicanți a fost cea de cercetare și documentare în vederea realizării unei lucrări care se impune finalizării stagiului de practică. De asemenea, câteva acțiuni complementare și-au găsit rolul determinant în formarea studenților practicanți, cum ar fi: interacționarea cu personalul auxiliar din cadrul Compartimentului grefă, registratură și arhivă; studierea câtorva dosare relevante în jurisprudența Curții, puse la dispoziție de către grefier șef Mihaela Matache; edificarea cu privire la actele ce constituie dosarele; studierea procedurii jurisdicționale cu privire specială asupra excepției/obiecției/cererii de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională; procedura de redactare a rapoartelor și deciziilor Curții Constituționale a României, luarea deciziilor; participarea la ședințele publice din 20 și 22 septembrie 2016; urmărirea atentă a obiectelor ce formează dosarele aflate pe ordinea de zi și a procedurii de citare a părților, parte integrantă a procedurii de desfășurare a procesului. La finalul stagiului s-a impus o prezentare parțială a lucrării de finalizare a stagiului de practică, cu eventuale soluții de abordare din partea tutorelui și alte observații, urmând ca ulterior să fie predate lucrările de încheiere a stagiului de practică finalizate în totalitate.

Studenții au fost îndrumați pe perioada stagiului de doamna Marieta Safta, prim-magistrat-asistent, în calitate de tutore de practică, iar în ceea ce privește activitățile specifice din cadrul Compartimentului grefă, registratură și arhivă, de către dna Mihaela Matache, grefier șef.

Listă membri - an universitar 2015-2016

Profesor coordonator:

Lect. univ. dr. Sonia Drăghici

Nr. crt. Nume Prenume Anul de studiu
1. Văleanu Marius-Alexandru III
2. Tobă Dan-Alexandru-Adrian I
3. Triculescu Răzvan-Tudor I
4. Zanfirescu Jeanina-Sorina I
5. Viziru George I
6. Preda Alexandra-Maria III
7. Soare Raluca-Irina I
8. Blanete Amelia-Florentina II
9. Pleșea Carmen-Gabriela I