UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA implementează începând cu data de 22.06.2018, în parteneriat cu Fundația Centrul de Resurse Juridice (partener), proiectul Program de educație și asistență juridică pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la justiție – JUST ACCESS”, contract de finanțare nr. 153/22.06.2018, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă; Axa prioritară 2: Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente; Obiectivul specific 2.3: Asigurarea unei transparențe și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia.

Obiectivul general al proiectul îl reprezintă îmbunătăţirea accesului cetăţenilor la justiţie - în special pentru categoriile aparţinând grupurilor vulnerabile - prin informare-conştientizare în rândul cetăţenilor și prin creşterea calităţii serviciilor furnizate de către autorităţile centrale și locale ca urmare a promovării formării continue a avocatilor și specialiștilor din domeniul social și a inter-disciplinarităţii în abordarea cazurilor. 

Unul din obiectivele specifice ale proiectului este creșterea accesului la justiţie al cetăţenilor prin derularea de campanii naţionale de informare și educaţie juridică în rândul a peste 6000 de tineri, elevi și studenți.

Activitatile desfasurate in cadrul proiectului includ si campanii privind educaţia juridică în rândul tinerilor din sase centre universitare din București, Iași, Craiova, Cluj, Timișoara și Brașov. Aceste activitati de informare, educare și conștientizare (IEC) sunt concepute si dedicate studentilor de la facultatile de la asistenţă socială, sociologie, psihologie, poliţie, etc.

Universitatea din Craiova este gazda a sase sesiuni IEC - informare, educare, conștientizare - cu privire la dreptul de acces la justiție al persoanelor vulnerabile la care sunt așteptați toți studenții Universității din Craiova

ATELIER DREPT I

ATELIER DREPT II

ATELIER ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

ATELIER ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ - DROBETA TURNU SEVERIN

Festivitatea va avea loc
LUNI, 01 octombrie 2018, începând cu ora 14:00
în Aula Magna ”Ion Dogaru” a Facultăţii de Drept
Luni, 01 octombrie 2018, cursurile se vor desfășura conform orarului afișat.

Afișul deschiderii

SUMMIT-ul START UP NATION ROMÂNIA 2017, a fost organizat de Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Craiova. Întâlnirea avut loc joi, 16 noiembrie 2017, în Aula Facultăţii de Drept din Craiova.

Lansarea Colecției „BASARABICA
Vineri, 24 martie 2017, ora 11, în Aula Academiei
Evenimentul a fost organizat în cadrul manifestării omagiale „Ziua Basarabiei: 99 de ani de la unirea cu Țara“ (27 martie 1918 – 27 martie 2017).
Lucrările au fost conduse de acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române.
Manifestarea a fost onorată de prezența ES Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București, prof. Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a Românei, Oleg Bălan, rectorul Academiei de Științe Administrative din Republica Moldova, acad. Ion Guceac, Vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.
Colecția apare în îngrijirea Editurii Academiei Române și Editurii Istros. Primele două volume ale colecției prezentate cu acest prilej au fost: „Geneza problemei basarabene – 1812“, de Vlad Mischevca și „Constituția la răscruce de milenii“, de Ioan Guceac, autori din Republica Moldova.

vezi galerie foto

Studenții Facultății de Drept a Universității din Craiova la Curtea de Apel Craiova care a organizat "Ziua porților deschise"

Forumul Carierei 2016 - Facultatea de Drept

 

Atelier Drept I

International Erasmus Games- Faza Națională

Erasmus Student Network Romania
-organizat de ESN Craiova-

În perioada 01-03 aprilie 2016, ESN Craiova va organiza International Erasmus Games-faza națională. Evenimentul va avea loc în sala de sport a Facultății de Drept, Universitatea din Craiova.

INTERNATIONAL ERASMUS GAMES - este o activitate ESN realizată la inițiativa ESN Polonia și ESN Italia. De-a lungul timpului, aceste țări au avut diferite activități sportive, concentrate pe discipline precum fotbal, volei, bachet, tenis de masă sau înot, în care au fost implicați studenții Erasmus+. Din 2015 inițiativa a devenit un proiect internațional ESN ce are loc la nivel local, național și internațional.

Anul acesta, faza națională se va desfășura în Craiova, în aprilie 2016, și va fi organizată de ESN Craiova. Deoarece anul acesta, International Erasmus Games a fost declarat eveniment național, toate cele 9 secțiuni ESN România (ESN ASE-București,ESN Brașov, ESN Cluj-Napoca, ESN Constanța, ESN Craiova,ESN Iași, ESN Sibiu, ESN Timișoara și ESN UniBuc), din 8 centre universitare din România, vor fi reprezentate de cel puțin o echipă (fotbal, baschet, volei). Sunt în total 8 echipe de fotbal, 8 de basket si 8 de volei care se vor lupta pentru a caștiga onoarea de la reprezenta ESN România la faza internațională a evenimentului care va avea loc la Milano, 05-08 Mai 2016. Așteptam astfel, peste 180 de studenți Erasmus+, voluntari ESN din toate cele 9 secțiuni ESN România, dar și suporteri ai acestora.

Universitatea din Craiova este de mult timp o institutie deschisă către internaționalizare, diversitate și multiculturalitate fiind, împreună cu Biroul de Relații Internaționale, principalii susținători ai acestui eveniment.

International Erasmus Games-faza națională, va începe vineri cu o festivitate de deschidere la Hotel Flormang (Calea Severinului), ora 19:00, în care vor fi prezentate regulile concursului și se vor extrage echipele. Sâmbătă începând cu ora 10:00, se vor desfășura meciurile de Fotbal, Basket și Volei, iar la sfâșitul zilei, participanții vor fi invitați la Responsible Party. Responsible Party este o campanie europeană, ce constă într-un parteneriat între Erasmus Student Network și Pernod Ricard pentru a crește vizibilitatea asupra consumului de alcool responsabil printre studenți. Obiectivul proiectului face referire la reducerea consumului neadecvat și excesiv de alcool. Duminică, ora 11:00, vor avea loc finalele pentru cele 3 tipuri de sport și premierea câștigătorilor.

Erasmus Student Network este cea mai mare organizație studențească din Europa. A fost fondată pe 16 octombrie 1989 și înregistrată legal în 1990 pentru a susține și a dezvolta schimburile de experiență între studenți. Astăzi, ESN este prezent în peste 500 de Instituții de Studii Superioare din 38 de țări. Rețeaua este în continuă dezvoltare și extindere, cu 15 000 de membri activi, susținuți de mentori, care au grijă de studenții internaționali. ESN implică 34 000 de tineri, oferind servicii la aproximativ 190 000 de studenți europeni în fiecare an. În România, ESN este prezent din 2004, iar după 12 ani, rețeaua noastră cuprinde 9 secțiuni ESN în 8 orașe diferite.

Comunicat de presă

Program

Vineri, 23 octombrie 2015 – o parte dintre studenţii Facultăţii de Drept au participat la "Ziua Porţilor Deschise" eveniment organizat de Curtea de Apel Craiova pentru a cunoaşte mai bine profesiile juridice : judecător, avocat, procuror, grefier.
Studenţii însoţiţi de Conf. Univ. Dr. Ghiţă Oana au fost întâmpinaţi de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel – judecător Grigorie Ionel conduşi într-o sală de judecată unde, timp de o oră a avut loc o discuţie amicală, sinceră şi deschisă în legătură cu profesia de judecător, mersul unui dosar în instanţă de la depunerea acţiunii şi până la soluţionare.
Studenţii Facultăţii de Drept au fost interesaţi de rigorile profesiei de judecător dar, mai ales, de examenul de admitere în magistratură. S-a mai pus în discuţie recunoaşterea diplomei de absolvent de drept şi posibilitatea exercitării profesiilor amintite în Spaţiul Uniunii Europene.
La întâlnire a participat în calitate de reprezentant al Baroului Dolj – Avocat Roşulescu Cosmin. Studenţii au aflat astfel mai multe şi despre profesia de avocat, modul în care ar trebui exercitată şi câteva "incidente" amuzante petrecute în sălile de judecată.
O asemenea întâlnire cu "instanţa" nu este singulară deoarece studenţii Facultăţii de Drept desfăşoară practică judiciară la instanţele de toate gradele dar şi la avocaţi, notari, executori judecătoreşti, mediatori, precum şi instituţii publice.

I. CONFERINŢA BIENALĂ Sistemul juridic între stabilitate si reformă, organizată în parteneriat cu Institutul de Cercetări Juridice „Acad.Andrei Rădulescu” al Academiei Române şi Centrul de Studii şi Cercetări de Drept Privat al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, manifestare ştiinţifică de tradiţie la care participă cadre didactice universitare din ţară, de la cele mai importante facultăţi de drept, din străinătate, de la universităţi de prestigiu (Universitatea Saarland din Saarbrucken, Germania, Universitatea Bourgogne, Dijon, Universitatea Lille 2, Universitatea Franche-Comté, Universitatea Toulon, Universitatea din Lyon, Franţa, Universitatea din Fribourg, Elveţia, Queen Mary University, Londra, Universitatea din Pecs Ungaria, Universitatea Brno Cehia, Universitatea din Salonic, Grecia, University of National And World Economy, Sofia, Bulgaria), precum şi profesionişti din domeniul dreptului din toate profesiile juridice.

Prezentarea si programul conferintei in format pdf poate fi consultat aici.

 

II. HEXAGONUL FACULTATILOR DE DREPT reprezintă un concurs studenţesc de tradiţie, organizat anual, cu probe ştiinţifice şi sportive, ce reuneşte cadre didactice şi studenţi de la cele mai prestigioase facultăţi de drept din ţară ( Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara ). Hexagonul constituie un cadru de colaborare în domeniul învăţământului superior juridic al principalelor facultăţi de drept din ţară, având drept scop preocuparea pentru excelenţă în selecţia şi pregătirea studenţilor şi în cercetarea ştiinţifică desfăşurată de cadrele didactice. Absolvenţii celor şase facultăţi ce compun Hexagonul ocupă, anual, majoritatea locurilor la concursurile de intrare în profesiile juridice.

Prezentarea si programul in format pdf poate fi consultat aici.

 

III. INAUGURAREA NOULUI SEDIU AL FACULTĂŢII DE DREPT ŞI ŞTIINŢE ADMINISTRATIVE, realizat printr-un proiect finantat de Uniunea Europeană în cadrul Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

 

IV. Festivitate de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Nicolas Queloz de la Universitatea din Fribourg, Elveţia, personalitate marcantă a lumii ştiinţifice juridice, specialist în drept penal, criminologie şi politici penale. Evenimentul va avea loc în data de 26 aprilie 2013, la noul sediu al Facultății de Drept și Științe Administrative.