Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova s-a alăturat sărbătoririi a 140 de ani a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, unitate de învăţământ de elită , prin susținerea unui eveniment academic, desfășurat în perioada 3-4 noiembrie 2022. „Zilele Dreptului”, un proiect al Ministerului Justiţiei privind educaţia juridică în şcoli , susținut financiar de Ministerul Educației, a fost implementat de Facultatea de Drept și în acest an cu succes.
Vezi Cuvântul Libertății
În Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din Craiova a avut loc, vineri 27 mai, cermonia de decernare a titlului de Doctor ”Honoris Causa” domnului prof.univ.dr. Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române, o perioadă lungă de timp decan al Facultății de Drept a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Domnul Profesor Universitar Liviu Pop este profesor emerit al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca pentru domeniul de cercetare Drept civil – Teoria generala a obligatiilor.
De-a lungul activității didactice universitare, a fost răsplătit cu distinse premii și recunoșteri, a scris peste 200 de cercetări juridice: manuale universitare, monografii, tratate, culegeri de studii, articole, studii, note şi comentarii publicate în reviste de prestigiu din țară și din străinătate. Evenimentul a continuat cu desfășurarea Conferinței Naționale „Dinamica drepturilor și obligațiilor civile”, o temă din aria de preocupări a domnului prof. Liviu Pop și aduce în fața noastră excelenți specialiști din acest domniu și domenii conexe. La conferință participă nume de renume din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept, profesori universitari, profesioniști ai dreptului, cercetători în domeniul juridic civil. Printre temele abordate, enumerăm: COMPARAȚIE ÎNTRE CESIUNEA DE CONTRACT ȘI PRELUAREA DE DATORIE; RELAȚIA ÎNTRE ART. 35 DIN LEGEA NR. 7/1996 ȘI ACȚIUNILE ÎN PRESTAȚIE TABULARĂ; RELAȚIA DINTRE DREPTURILE SUBIECTIVE CIVILE LA DEMNITATE ȘI VIAȚĂ PRIVATĂ ȘI RĂSPUNDEREA CIVILĂ DELICTUALĂ; ESTE DEMNITATEA UMANA UN DREPT JUSTITIABIL?; INVESTIȚII STRĂINE ÎN TERENURILE AGRICOLE DIN ROMÂNIA. GHIDUL UNIDROIT/IFAD; PROBLEME ACTUALE ALE DREPTULUI DE AUTOR ÎN LUMEA DIGITALĂ (RĂSPUNDEREA FURNIZORILOR DE SERVICII DIGITALE).
Vezi Cuvântul Libertății
27 mai 2022
Universitatea din Craiova, la propunerea Facultății de Drept, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, profesorului univ. dr. Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române, fost decan al Facultății de Drept din cadrul Universității “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Evenimentul s-a desfăşurat astăzi, în Aula Magna a Facultății de Drept.
Liviu Pop este profesor emerit al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca pentru domeniul de cercetare Drept civil – Teoria generală a obligațiilor. De-a lungul activității didactice universitare, a fost răsplătit cu distinse premii și recunoașteri, a scris peste 200 de cercetări juridice precum: manuale universitare, monografii, tratate, culegeri de studii, articole, studii, note şi comentarii publicate în reviste de prestigiu din țară și din străinătate.
Evenimentul continuă cu desfășurarea Conferinței Naționale „Dinamica drepturilor și obligațiilor civile”, o temă din aria de preocupări ale prof. Liviu Pop și aduce în prim-plan specialiști din acest domniu, dar și din domenii conexe. La conferință participă nume importante din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept, profesori universitari, profesioniști ai dreptului, cercetători în domeniul juridic civil.
Vezi Gazeta de Sud
Proiectul “Autostrada de Drept” a ajuns la cea de-a XIV-a ediție care, din fericire, revine în format fizic după o pauză de doi ani. Inițial, proiectul a pornit ca un schimb de experiență între studenții Facultății de Drept din cadrul Universităţii București și ai Facultății de Drept de la Universitatea din Craiova. Treptat, proiectul s-a extins și a ajuns să reunească toate facultățile de drept participante în cadrul Hexagonului Facultăților de Drept ale Universităților din Craiova, Cluj, București, Iași, Sibiu, Timișoara și, în calitate de invitată, Facultatea de Drept din Chișinău.
În cadrul acestui proiect, studenții de la facultățile menționate au oportunitatea de a trăi experiența de student la drept în alt centru universitar din țară. Pe parcursul unei săptămâni, aceștia participă la cursuri, la diferite activități academice susținute de cadrele didactice ale Facultății de Drept ale Universității din Craiova (prelegeri, prezentarea Baroului Dolj), dar și la alte activități informale (seri de socializare, proiecții de film, vizite la muzeele emblematice ale orașului și vizitarea altor obiective din oraș). Anul acesta, Proiectul “Autostrada de Drept”, care se desfășoară la Facultatea de Drept a Universității din Craiova în perioada 2-8 mai, reunește 13 studenți, patru de la Facultatea de Drept a Universității din București, trei de la Facultatea de Drept a Universității “A.I.Cuza” din Iași, trei de la Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai “din Cluj și trei de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. ”Reușita acestui proiect este asigurată mereu de minunata colaborare ce există între studenții voluntari în cadrul Asociației Studenților în Drept ai Universității din Craiova – ASD-UC implicați în organizarea fiecărei ediții și conducerea facultății, cât și a cadrelor didactice care sprijină această inițiativă” a precizat Ana-Maria Mîndruță, președinte asociația ASD-UC Craiova. “Luptându-ne cu oboseala, emoțiile vizitării unui oraș necunoscut și cu drumul până la destinație, fără doar și poate Craiova ne-a făcut să uităm de toată nesiguranța noastră inițială, prin facultatea ei cochetă și împânzită de modern și bun gust, vremea însorită și mai ales prin oamenii ei primitori, frumoși și entuziasmați de prezența noastră.” ne-a declarat Prejoianu Tudor, student la Facultatea de Drept a Universității din București.
Vezi CUVANTUL LIBERTATII
Conform unei frumoase şi îndelungate traditii, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a organizat anul acesta a XVIII-a ediție a Seminarului Comun de Drept Penal Fribourg-Craiova, desfășurat împreună cu Facultatea de Drept din Fribourg-Elveția pe data de 14 martie 2022.
”Tema Seminarului din acest an vizează ”Protecția penală a vieții private”, iar participarea celor şapte studenți de la ambele facultăți asigură o privire comparativă asupra acestei reglementări în legislația elvețiană și în legislația română”, a precizat prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu. Facultatea de Drept din Craiova a fost reprezentată de trei studenți – Sincu Remus, Voiculescu Cristina, Mișu Bianca ale căror prezentări au fost completate de cele ale studenților elvețieni – Tamara Sculati , Paule Fleur Ngana , Rachel Borra , Ana Catarina Marques Sousa . Echipele de studenți au fost coordonate de cadre didactice din partea ambelor facultăți – prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu și prof.univ.dr. Joelle Vuille. Din motive sanitare, seminarul s-a desfășurat online, dar, cu siguranță, schimbul de idei și concluziile rezultate din analiza comparativă a celor două legislații în materia ocrotirii vieții private vor fi fructuoase și se vor dovedi utile în pregătirea profesională ulterioară a participanților. ”Această experiență este un pas important în abordarea comparativă din punct de vedere legislativ a vieții private și poate reprezenta un punct de reper în realizarea unor materiale aplicative în această materie, care să constituie bune practici legislative”, ne-a declarat studentul Remus Sincu.
Vezi CUVANTUL LIBERTATII
Concursul a fost organizat în colaborare cu Asociația Studenților în Drept și cu Societatea de Avocatură “Săuleanu și Asociații”, reprezentând o frumoasă ocazie pentru studenți de a-și pune la încercare cunoștințele teoretice și de a-și exersa abilitățile oratorice. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, având ca obiective videnţierea rolului educativ al activităţilor de natură practică în dezvoltareaprofesională a studenților.
Vezi Cuvântul Libertații
Pagina 1 din 23