Facultatea de Drept a organizat prin intermediul Cercului Științific Studențesc de Drept Constituțional un stagiu de practică la Curtea Constituțională a României.

-SINTEZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE-

Date stagiu de practică:
Partener de practică: Curtea Constituțională a României
Organizator de practică: Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova
Studenți practicanți: Tobă Dan-Alexandru-Adrian, anul II; Văleanu Marius-Alexandru, anul IV; Preda Alexandra-Maria, anul IV; Blanete Amelia-Florentina, anul II; Pleșea Carmen-Gabriela, anul II; Triculescu Răzvan-Tudor, anul II; Viziru George, anul II; Soare Raluca-Irina, anul II.
Tutore de practică: Prim-magistrat-asistent Marieta Safta
Cadru didactic responsabil cu activitatea de practică: Lect. univ. dr. Sonia Drăghici
Perioada: 19-25 septembrie 2016 (zilele lucrătoare)

Activitate desfășurată:
Principala activitate desfășurată de către studenții practicanți a fost cea de cercetare și documentare în vederea realizării unei lucrări care se impune finalizării stagiului de practică. De asemenea, câteva acțiuni complementare și-au găsit rolul determinant în formarea studenților practicanți, cum ar fi: interacționarea cu personalul auxiliar din cadrul Compartimentului grefă, registratură și arhivă; studierea câtorva dosare relevante în jurisprudența Curții, puse la dispoziție de către grefier șef Mihaela Matache; edificarea cu privire la actele ce constituie dosarele; studierea procedurii jurisdicționale cu privire specială asupra excepției/obiecției/cererii de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională; procedura de redactare a rapoartelor și deciziilor Curții Constituționale a României, luarea deciziilor; participarea la ședințele publice din 20 și 22 septembrie 2016; urmărirea atentă a obiectelor ce formează dosarele aflate pe ordinea de zi și a procedurii de citare a părților, parte integrantă a procedurii de desfășurare a procesului. La finalul stagiului s-a impus o prezentare parțială a lucrării de finalizare a stagiului de practică, cu eventuale soluții de abordare din partea tutorelui și alte observații, urmând ca ulterior să fie predate lucrările de încheiere a stagiului de practică finalizate în totalitate.

Studenții au fost îndrumați pe perioada stagiului de doamna Marieta Safta, prim-magistrat-asistent, în calitate de tutore de practică, iar în ceea ce privește activitățile specifice din cadrul Compartimentului grefă, registratură și arhivă, de către dna Mihaela Matache, grefier șef.

În perioada 26-27 mai 2016, Universitatea din Craiova, a derulat a IV-a ediție a proiectului Studenții noștri pot mai mult.

Acest eveniment este organizat de Universitatea din Craiova, în colaborare cu Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Craiova și Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS).

De la Facultatea de Drept, din partea asociaţiei studenţeşti s-a implicat în derularea acestui proiect echipa formată din studenţii Rosia Ionut-Eliab, Popa Sebastian, Nicolescu Elena-Miruna, Zamfirescu Lorena, Vilcea Diana, Andrei Puica.

La standul de prezentare organizat în Centrul Vechi, studenţii au oferit informaţii elevilor de liceu şi persoanelor interesate despre activităţile derulate de Facultatea de Drept, despre cunoştinţele şi abilităţile dobândite în perioada de studenţie, despre ce înseamnă să fii Student la Drept şi aşteptările şi proiectele pe care le au după absovirea facultăţii.

Proiectul Studenții noștri pot mai mult vizează stimularea creativității, dorința de implicare a studenților Universității din Craiova în derularea unor activități practice, în vederea dezvoltării acestora atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. În plus, participarea la aceste activități are drept efect creşterea vizibilităţii oportunităţilor pentru studenți, promovarea voluntariatului și a unui stil de viață sănătos prin activități recreative.

Miercuri, 13 aprilie 2016, Facultatea de Drept a organizat pentru studenții din anul I, specializarea drept, acțiunea Student la Parlamentul României, în scopul de a le oferi acestora posibilitatea de a vizita această instituție și de a vedea cum se desfășoară procedura legislativă și aparatul tehnic al celui mai înalt for legislativ al țării.

Acest eveniment tinde să devină o tradiție pentru studenții Facultății de Drept, pentru a răspunde cerinței de coordonare a cunoștințelor teoretice cu cele ale practicii juridice și ale instituțiilor politice.

Studenții care au fost prezenți anul acesta la Palatul Parlamentului sunt: Dinu Mihai Ionuț, Calotă Andreea, Cerăceanu Roberta, Bumbac Andreea, Dumitrescu Ana Maria, Anuța Oana, Crisia Mihnea, Turcu Ana Maria, Soare Raluca, Vancea Ioana, Triculescu Răzvan, Puenea Rodica, Rizea Cătălina, Zuleam Andreea, Roșiu Georgiana, Nicola Mihaela, Militaru Aurelia, Peicu Răzvan, Pleșea Carmen, Lozan Sandu, Năstase Cristian.

Această activitate extracurriculară le-a permis studenților să fie prezenți la ședința în plen a Camerei Deputaților, unde au putut să asiste la dezbaterile pe baza proiectelor de legi aflate pe ordinea de zi și să asiste la intervențiile iniațiatorilor acestor proiecte.

De asemenea, studenții au fost invitați în cadrul ședinței unui grup parlamentar și au putut să observe activitatea specifică a acestei structuri a Legislativului român.

Pentru vizita din acest an, invitația a fost făcută de către domnul deputat Liviu-Bogdan Ciucă, Președintele Comisiei Juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și domnul deputat Ciprian Nicolae Nica, Vicepreședintele Comisiei.

Studenților le-a fost oferită posibilitatea de a înțelege, în context aplicat, cunoștințele acumulate la disciplina Drept Constituțional și Instituții politice.

În acest sens, domnul Președinte i-a invitat pe studenți în sala de ședințe a Comisiei Juridice și le-a vorbit acestora despre modul în care se desfășoară activitatea specifică a acestei comisii permanente a Camerei Deputaților și despre atribuțiile pe care Comisia le are în cadrul procesului legislativ în domenii de activitate precum constituționalitatea proiectelor de lege și a proiectelor legislative, problemele de disciplină parlamentară, incompatibilități și imunități.

Domnul Președinte a subliniat importanța specializării experților care participă la desăvârșirea procesului de legiferare și i-a încurajat pe studenții Facultății de Drept să aibă în vedere și o carieră în cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului României.

Studenților le-au fost prezentate câteva date statistice despre volumul de activitate al acestei comisii, având cel mai încărcat rol dintre toate comisiile permanente ale Camerei Deputaților, urmată fiind de Comisia pentru buget, finanțe și banci.

De buna organizare a acestei activități dedicate studenților s-a ocupat domnul Decan al Facultății de Drept, prof. univ. dr. Sevastian Cercel și doamna prodecan, lect. univ. dr. Lavinia Stuparu.

Studenții au fost însoțiți în această vizită de lect. univ. dr. Mădălina Dănișor, lect. univ. dr. Adrian Ilie, conf. univ. dr. Tereza Danciu și lect. univ. dr. Simina Badea.