GDSFacultatea de Drept în parteneriat cu Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat, Camera Notarilor Publici Craiova, I.N.P.P.A. Centrul Teritorial Craiova, Baroul Dolj şi Baroul Olt, organizează vineri, 25 martie, în premieră la Craiova o dezbatere profesională. Tema Conferinţei naţionale organizată la Craiova este de actualitate şi prezintă un interes teoretic şi practic deosebit: “Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale”

„Ce ne-a determinat să organizăm un asemenea eveniment? O lungă așteptare a societății românești pentru finalizarea lucrărilor de cadastru, definitivarea cărţilor funciare şi aplicarea unitară a unui sistem de publicitate imobiliară la nivelul întregii țări.
De ce tocmai în Oltenia ? Pentru că aici, în sud, sunt cele mai mari probleme legate de cartea funciară, de care se lovesc nu numai practicienii dreptului, dar mai ales fiecare persoană în parte.
Procesul de unificare a cărţilor funciare a început după Marea Unire din 1918 și se pare că nu se va finaliza în curând. Spre exemplu, Legea cadastrului nr. 7/1996 a intrat în vigoare la 24 iunie 1996 și a fost pusă în aplicare abia după trei ani, iar dispozițiile Codului civil din 2011 referitoare la cartea funciară nu își produc efectele în totalitate nici în prezent”, a declarat doamna conf. univ. dr. Oana Ghiţă de la Facultatea de Drept, implicată în organizarea acestui eveniment.

“La conferința organizată de facultatea noastră își aduc contribuția profesori de marcă din domeniul dreptului civil: prof. univ. dr. Marian Nicolae, Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Paul Vasilescu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj; prof. univ. dr. Irina Sferdian, Universitatea de Vest din Timisoara; conf. univ. dr. Adrian Circa, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; lect. Univ. dr. Mihai David, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si conf. univ. dr. Oana Ghiță, Universitatea din Craiova. Practic am încercat să adunăm puncte de vedere din toate zonele țării, pornind de la bunele relații de colaborare profesională existente în cadrul Hexagonului Facultăților de Drept din România, consorţiu informal care reunește cele mai prestigioase şase facultăți de drept din țară”, ne informează lect. univ. dr. Matei Diaconu, organizator al Conferinței dar și titular al disciplinei “Publicitate imobiliară”.

“Întrebările formulate de către participaţii la conferinţă sunt foarte interesante şi privesc probleme actuale din materia cărţii funciare, ceea ce denotă interesul mediului profesional pentru subiectul ales. În acest context organizatorii au convenit ca dezbaterile să fie prelungite până la epuizarea tuturor problemelor expuse de participanți” ne-a mai arătat Decanul Facultății de Drept, prof. univ. dr. Sevastian Cercel.

(vezi Gazeta de Sud)