cvlpress

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova participă astăzi la manifestarea omagială consacrată aniversării Zilei Basarabiei – 99 de ani de la unirea cu Ţara (27 martie 1918). Evenimentul este organizat în colaborare cu Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române şi Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, din delegaţie făcând parte cadre didactice şi studenţi din Craiova.

ar hp2 Cuvântul de deschidere va fi rostit de acad. Dan Berindei, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, reputatul istoric fiind cel care a donat, recent, un important fond de carte Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Va avea loc şi lansarea oficială a colecţiei „Basarabica” a Editurii Academiei Române, iar acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al celui mai mare for academic din ţara noastră, va prezenta acest proiect. În cadrul acestei colecţii, va fi prezentată şi lucrarea „Constituţia la răscruce de milenii”, elaborată de prof. dr. Ion Guceac, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, iar cei care vor vorbi despre aceasta sunt prof. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române, şi prof.dr. Dan Claudiu Dănişor, profesor de Drept constituţional şi directorul Școlii Doctorale a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.

Recunoaştere pentru istorie

De asemenea, va fi lansată lucrarea „Andrei Rădulescu – Dreptul românesc în Basarabia”, reeditare a lucrării renumitului academician, cu o postfaţă semnată de prof. dr. Mircea Duţu, directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române. „Basarabia a rămas românească şi pe terenul dreptului, ca în toate formele vieţii poporului său. Acest adevăr, pe care îl poate controla oricine, trebuie să-l ştim cu toţii şi este o datorie să-l facem cunoscut şi străinilor, iar la nevoie să-l folosim pentru apărarea neamului nostru, care respectă drepturile altora şi nu cere nimic pentru sine, decât dreptate”, afirma, în 1942, acad. Andrei Rădulescu, fondatorul şcolii ştiinţifice de cercetare a vechiului drept românesc. „Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova are parteneri academici remarcabili din Republica Moldova – Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Stat a Moldovei şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Republica Moldova. De asemenea, deschiderea facultăţii noastre pentru studenţii basarabeni este binecunoscută, iar rezultatele lor la învăţătură sunt foarte bune. Spre exemplu, şeful de promoţie al programului de licenţă, specializarea drept, în promoţia 2015/2016, a fost un basarabean, Nicolae Carauş, admis, de curând, la Institutul Naţional al Magistraturii şi va fi judecător”, a precizat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.