Inițiativa constituirii unui cerc pe tematica dreptului constituțional în cadrul facultății noastre a pornit încă din anul universitar 2014-2015, atât din partea studenților ce îndrăgesc această disciplină fundamentală a dreptului, cât și din partea catedrei de drept constituțional din cadrul Facultății de Drept a Universității din Craiova.

În urma inițiativei manifestate, a demersurilor realizate și a activităților desfășurate în perioada mai sus menționată, începând cu octombrie 2015, la început de nou an universitar, grupul de inițiativă, din punct de vedere instituțional, se extinde și devine cerc studențesc. Astfel Cercul de Drept Constituțional și-a început activitatea, în această formulă definitivă și constantă, reunind pe de-o parte corpul profesoral prin lect. univ. dr. Sonia Drăghici, iar pe de altă parte studenții pasionați și interesați de această temă, din anul I în special, însă și din anii mai mari.

Cercul de Drept Constituțional își propune să prezinte noțiunile tehnice, abstracte ale dreptului constituțional într-o lumină nouă, diferită de cea din amfiteatru, mai exact a celei practice și aplicate. Așadar membrii cercului nu aprofundează informațiile strict tehnic, ci caută să le identifice din practică și din evenimentele actuale, dar și istorice, ale politicii românești și internaționale, efectuând astfel o veritabilă muncă de cercetare. Totodată membrii caută să împărtășească rezultatele activității cercului prin organizarea de diverse evenimente civice adresate publicului.

Această abordare a studiului în cadrul Cercului de Drept Constituțional este justificată din pricina faptului că Dreptul Constituțional se întrepătrunde într-o oarecare măsură cu spațiul politic, cu arena civică; cele două influențându-se și determinându-se reciproc până la un anumit nivel. Astfel prin analiza critică a evenimentelor și urmările acestora se pot identifica noțiunile și regulile constituționale care s-au manifestat, dar în același timp pot reieși și aplicările defectuase sau „mutațiile” de facto ce le suferă acestea.

Pe viitor Cercul de Drept Constituțional dorește să se dezvolte în continuare și să desfășoare proiecte din ce în ce mai mari, complexe și ambițioase, începând cu mese rotunde, dezbateri publice, conferințe etc; iar pentru sfârșitul acestui an universitar inițierea unei Sesiuni Naționale de Comunicări Științifice Studențești de Drept Constituțional în spiritul activității acestui cerc, abordând o latură practică, concretizată de ce nu și prin procese simulate de contencios constituțional.

De asemenea, noi ne mai propunem să desfășurăm și alte activități de implicare socială și civică, cum ar fi campanii de informare, dar și de responsabilizare a cetățenilor în legătură cu responsabilitățile, necesitățile, drepturile și obligațiile impuse de coexistența în cadrul unei societăți democratice și liberale, cât și cu privire la atenția sporită de care trebuie să dea dovadă poporul în legătură cu instituțiile sale statale în cadrul unei democrații. Toate acestea în virtutea faptului că un veritabil popor „stăpân” în cadrul unei democrații este un popor informat.

Cercul Ştiinţific Studenţesc de Drept Constituţional este coordonat de lect. univ. dr. Sonia DRĂGHICI.
Toţi studenţii interesaţi de activitatea cercului sunt invitaţi să participe. Pentru a obţine detalii poate fi contactat coordonatorul acestuia la adresa de email : soniadraghici@yahoo.com.